Reklam
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
Reklam
Türk Yunan II. Bölgesel İş Konseyi Gümülcine'de başarıyla tamamlandı PDF Yazdır e-Posta
Pazartesi, 17 Ocak 2011 16:52
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Yunanistan Odalar Birliği ve Yunanistan Girişimciler Federasyonu tarafından 14-15 Ocak tarihlerinde Gümülcine'de düzenlenen "Türkiye-Yunanistan II. Bölgesel İş Forumu"na Odamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Güler , Cetin Uzer, Fehmi Irmak, Cavit Duvan, Çetin Kürkçü, Özay Öztürk, Serdar Yalçıner, Melike Tatlı ve Güliz Elif Yardımcı katıldı.

İlkini Odamız ev sahipliğinde, Yunanistan Konsolosluğu, Edirne Ticaret Borsası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun ortaklığıyla düzenlenen forumun Gümülcine’de yapılan ikincisinin açılışına Türkiye Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Yunan hükümetini temsilen devlet bakanı ve hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis, D.M.B.G.Sekreteri Aris Yiannakidis, İskeçe'li yardımcısı İrfan Uzun, Gümülcine Belediye başkanı Yorgos Petridis ve Yardımcıları, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Kuçikos, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kuzey Yunanistan Oda Başkanları, T.C. Ziraat Bankası Yunanistan Genel Müdürü Öznur Özeniş, Gümülcine Şubesi Müdürü Çağrı İzmirlioğlu, Dr. Sadık Ahmet'in oğlu İşadamı Levent Sadık Ahmet, ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk ve Yunan işadamı katıldı.

İlki Edirne'de gerçekleşen "Bölgesel Forum"un ikincisine Türkiye'den Marmara Bölgesi, Yunanistan'dan ise Kuzey Yunanistan (Selanik, Kavala, İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç) olmak üzere yaklaşık 500 işadamı katıldı. Katılımın yüksek olması dikkat çekti. Bölgesel işbirliği fırsatlarının ve finansman olanaklarının ele alındığı forumda, öncelikle tarım ürünleri, makina ve ekipmanlar, zirai ilaçlar, inşaat ve inşaat malzemeleri, gıda sanayi, hayvan, süt ürünleri ve unlu mamuller ve turizm alanlarında iş imkanları karşılıklı olarak görüşüldü. Türkiye ve Yunanistan'dan gelen firmalar, ikili iş görüşmeleri yaparak programı tamamladı.

ERGÜN: “VİZE KONUSUNDA ADIM ATIN”
Açılış konuşmasında Nihat Ergün, "Yunanistan'a şimdiye kadar çok az yatırım yapan Türk işadamlarını Gümülcine'de yatırım yapmaya" davet etti. Ergün, Türk-Yunan ortak ekonomi işbirliği toplantılarında sıkça gündeme gelen Yunanistan'daki bürokratik süreç ile vize problemi konusunda iyileştirme beklentisini bir kez daha dile getirdi. Ergün, "Türkiye'nin borçlarını sağlıklı bir zemine oturtması ve en hızlı büyüyen ülkeler arasına girmesinden dolayı mutlu olduğunu" belirtti. Türkiye'nin büyümekte olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı, "Bunun komşu ülkeler için bir fırsat olduğunu" vurguladı. "Komşularla sıfır problem" politikasını inşa ettiklerini hatırlatan Nihat Ergün, "Ege'de havada savaş uçakları ve denizde ise savaş gemileri yerine ticaret gemileri ile ticaret uçaklarının olması gereğine" dikkat çekti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dair kapsamlı bir sunum yapan Ergün, denizcilik konusundaki işbirliğine büyük önem verdiklerini kaydetti.

PETALOTİS: “KOMŞULARLA SIFIR PROBLEM" POLİTİKASI ANCAK SİLAHLANMA YARIŞININ DURMASI HALİNDE GÖRÜLEBİLİR.”
Yunan hükümetini temsilen foruma katılan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis, Ergün'e verdiği cevapta "komşularla sıfır problem" politikasının ancak silahlanma yarışının durması halinde uygulamada görülebileceğini söyledi.

HİSARCIKLIOĞLU: “TÜRK DÜŞMANLIĞI HİÇ BİR FAYDA SAĞLAMAZ, BAKIN, KRİZDEN ÇIKIŞ HARİTASI ARIYORSUNUZ, EN GÜZEL ÖRNEK TÜRKİYE.”
Son oturumda sözü olan Rifat Hisarcıklıoğlu ise katılımcılara şöyle seslendi; “İki ülke olarak son 10 yıllık süreçte ilişkilerimizi sürdürülebilir istikrar kazandırmayı başardık. İlişkilerimizde yakınlaşma sürecinde ortaklık boyutuna taşıdık. Yeni bir bölgesel ve küresel düzen şekillenirken, iki ülke siyaset yapımcıları, iş dünyası temsilcileri olarak gelin hep birlikte ortak akıl ile önümüzdeki 10 yılın işbirliği haritasını çizelim. İkili ilişkilerimize kurumsal ve yapılandırılmış bir zemin kazandıralım. Yerel ve bölgesel dinamiklerin ön plana çıktığı bir yüzyılda ortak geleceğimizi ayrılıklarımız ve farklılıklarımız üzerine değil, ortak çıkarlarımız üzerlerine inşa etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkedeki zorluklara karşı vereceğimiz mücadele, bizleri birleştiren en önemli unsur olacaktır. Nitekim ortak coğrafyamız, yapılan uzun dönemli projeksiyonlarda iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, tarımsal ürün azalması, su kıtlığı gibi tehtidlerden en çok etkilenen bölge bizim ortak bölgemiz olacaktır. Bu tehtidlere zorluklarla mücadele etmek için iki ülke olarak daha fazla işbirliği yapmaktan, daha fazla yapıcı diyalog kurmaktan, daha fazla birbirimize entegre olmaktan başka çaremiz yoktur."

Başarıyla tamamlanan ve birçok iş görüşmesine vesile olan forumun devamı niteliğindeki "Türkiye-Yunanistan III. Bölgesel İş Forumu"nun ise Bulgaristan'ın da katılımıyla Çanakkale'de ve IIII. Kavala’da yapılması kararlaştırıldı.