 |
Yunanistan Drama Ticaret Odası Başkanı Kyriakos Charakidis ve Meclis Üyeleri’nden oluşan bir heyet Edirne bölgesindeki girişim olanaklarını değerlendirmek üzere İlimizi ve Odamızı 06 Aralık 2007 Perşembe günü ziyaret etti.
Ziyaret sonrasında, ETSO Meclis Üyeleri ve Drama Ticaret Odası Meclis Üyeleri’nin katılımıyla ETSO Meclis Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi.
|
Toplantının açılış konuşmasını yapan ETSO yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar, “Yunanistan ile olan var olan ilişkilerimizin her geçen gün ivme kazanması mutluluk verici” dedi. 1999 yılında Türkiye’de yaşanan büyük depremde Yunan arama ve kurtarma ekiplerinin başlattığı kıvılcımın çığ gibi büyüdüğünü ifade eden Mıhlayanlar, bu kapsamda iki ülke arama kurtarma ekiplerinin 2005 ve 2006 yılın da da ortak tatbikatlar yaptığını belirtti.
Bu etkinliklerin paylaşımın temelini oluşturduğunu belirten Mıhlayanlar, son olarak Türk ve Yunan sınırında iki ülke başbakanın doğal gaz enerji hattının açılışını yapmasının bu çok önemli birlikteliğin göstergesi olduğunu ifade etti.
İki ülke arasında ki bağların kuvvetlenmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden mıhlayanlar, “Yunanistan ile ihracat ve ithalatımız 3 milyar Avro civarında, bunu 5 milyar Avroya çekmek zorundayız. Artık konuşma zamanı değil ticaret yapmalıyız” dedi.
Drama Ticaret Odası Başkanı Kyriakos Charakidis, kendisinin aslında Türkiyeli olduğuna dikkat çekerek Niğde’nin Kapadokya bölgesinden olduğunu söyledi. Bunu da Türklere çok yakın olduğunu göstermek için söylediğini ifade etti.
Bu güne kadar ETSO ile çok iyi derecede yol kat ettiklerini söyleyen Charakidis, bu ilişkiler kapsamında Avrupa Birliği ile diğer ticaret odalarına nasıl faydaları olacakları konusunda görüşmeler yaptıklarını belirtti. Charakidis, “ETSO bize çok yakın 2007-20013 AB programından ETSO’da faydalanacak. AB iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çok büyük paralar harcıyor. AB’den 28 ticaret ve sanayi odası için para gelecek, bu parasal yardımdan faydalanacak odalar arasında ETSO’da yer alacak” dedi.
İki ülke arasındaki sorunların ortak çabalarla çözüleceğini anlatan Charakidis, “Yunanistan ile Türkiye arasında ortak bir sorun olan, nehir taşkınları bu doğal bir afet. Yağmur sebebiyle oluşan bir sorunu birleşerek halledebiliriz. Yakın ilişkilerimiz sayesinde bir çok sorunu çözebileceğimizi sanıyorum” diye konuştu.
Charakidis, iki ülkenin gelirlerinin halkın daha iyi yaşaması için harcamaları, silah ve savaş için harcamamalarını temenni ettiğini ifade etti.
|