Girişimciliğin Yol Haritası Konferansı'na yoğun ilgi

TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Global Girişimcilik Haftası dolayısıyla Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Girişimciliğin Yol Haritası’ konferansına katılan eski Devlet Bakanı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, kadınların ekonomideki payının artması gerektiğine dikkat çekerek, ‘’Kadın girişimcilerin sayısının artması, kadınların ekonomiye daha çok katkı yapmaları, ülkemizin daha rekabetçi bir duruma gelmesi açısından son derece önemli’’ dedi.

TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu ve Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları ve Uygulama Araştırma Merkezi işbirliği ile Trakya Üniversitesi toplantı salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen ‘Girişimciliğin Yol Haritası’ konferansına; Edirne protokolü ve eşleri, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydoğan Akıncı, Kadın STK temsilcilerinin yanısıra bir çok kadın girişimci ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, üniversite öğrencilerine seslenerek:”Ülkemizin zenginleşmesi için ezberbozan inovasyonlar yapan yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var” dedi.

Kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık, Kadın Hakları Günün önemine de değinen Elmas: “Bu güzel ülkenin geleceği ve refahı için kadının ekonomide, siyasette her alanda var olması ve güçlü olması gerekiyor. Kadın kendi haklarını biliyor ve kullanıyor olmalı ki, yetiştirdiği evlatları da temel haklarını uygulama ve kullanma konusunda bilinçli olabilsin” diye konuştu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Eren yaptığı konuşmada girişimciliğin önemine değinerek, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın kapılarının girişimcilere sonuna kadar açık olduğunu söyledi ve girişimcilere danışmanlık hizmeti verildiğinin altını çizdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise girişimciliğin Türk milletinin en önemli özelliklerinden biri olduğunu söyledi.

Konferansın açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kadınların Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki rolüne vurgu yaptı. Edirne’den bir kadın milletvekilinin çıkması yönünde kadınlara çağrıda bulundu.

Konferansta konuşan 53. ve 54. Hükümet Devlet Bakanı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, Türkiye ekonomisinin bulunduğu noktadan daha ileri gitmesi için içinde bulunduğu orta gelir tuzağından çıkması gerektiğini söyledi.

Girişimciliğin kişisel olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Yılmaz, ‘’Bunu devlet bazında düşünerek küresel dünyada yapılan çalışmalarla düşünerek bir girişimciye nasıl bir yol haritası çıkar. Buna bakmak lazım. Bir girişimci yola çıkarken ney dikkat etmeli. Bunun için çevresinde olan biteni dikkate almalı. Bugün dünyada ekonomik ve siyasi tarih yeniden yazılıyor. Bununla ilgili olarak kadınlarımızı ve üniversite öğrencilerimizin ruhlarını teşvik etmeliyiz’’ dedi.

Kadınların ekonomiye daha fazla katkı sunması gerektiğini anlatan Yılmaz, ‘’Nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Bunun için kadınların ekonomideki rolü çok önemli. Bir ekonomide refah yaratmak istiyorsanız hem erkeklerin hem de kadınların katkısı olması gerek. Aksi takdirde paylaşımda bir sorun yaşanır ve bu da geliri arttırmaz tam tersine azaltır. Bu nedenle kadın girişimcilerin sayısının artması, kadınların ekonomiye daha çok katkı yapmaları, ülkemizin daha rekabetçi bir duruma gelmesi açısından son derece önemli. Genç kızlarımızı, kadınlarımızı bu yönde bilinçlendirmeliyiz. Bunu yapmalıyız ki ileri gidelim. Durduğumuz yerde kişi başına düşen 10 bin dolarlık geliri arttıramayız. Orta gelir ve orta teknoloji tuzağındayız. Tüm bu tuzakları aşmanın yolu girişimcilikle birlikte yeni teknolojileri yakalayarak rekabete tekrar dahil olmaktan geçiyor. Girişimcilerimizi cesaretlendirerek ve destekleyerek onları bir şekilde bayrak yarışına davet etmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.

[gallery link="file" ids="3833,3834,3835,3836,3837,3838"]