Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza iletilen 27.03.2026 tarihli ve 4430 sayılı yazıda,
Kenya’ya yapılacak ihracatta uygunluk belgesi alınması öncesinde, ilgili kuruluşlardan temin edilecek serbest satış sertifikasının, sevk öncesi inceleme yapmaya yetkili kuruluşlar ile Kenya Gümrük İdaresi’ne ibraz edilmesine yönelik mevzuat değişikliği bildirilmişti.
Bu kapsamda Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen, Kenya Standartlar Bürosu (KEBS) tarafından konuya ilişkin yeni bir uygulama rehberi yayımlanmıştır.
Bir örneği ekte sunulan rehberde aşağıdaki ürünler için serbest satış sertifikası gereklidir:
· İnsan ve hayvan tüketimine yönelik gıda ürünleri
· Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri
· Çocuk oyuncakları
· Elektrikli ve elektronik ürünler
· Gübreler ve toprak düzenleyiciler
Ayrıca ilgili sertifikanın, ürünle ilgili herhangi bir Kenya standardı, eşdeğer uluslararası standart veya ihracatçı ülkenin ulusal standardının bulunmaması halinde aranacağı belirtilmektedir. Bu standartlardan herhangi birinin mevcut olması durumunda ise uygunluğun, serbest satış sertifikası yerine sevk öncesi inceleme programı kapsamında düzenlenen uygunluk belgesi ile tevsik edilmesi yeterli olacaktır.
Saygılarımızla.
April 2, 2026

